vrijdag 11 augustus 2017

Rondje Noord - Evelyn

Vanwege het vervallen van 'mijn' bodypump uurtje op donderdag, ga ik deze weken steeds op vrijdag lopen en op zondagochtend pumpen. Het is vakantie, dus ik ben flexibel. Vorige week een bekend rondje gelopen naar West (Geuzenveld, polder bij Osdorp), met een twist (Osdorperweg). Heerlijk loopweer, zonnig met een sterke wind waardoor het niet te warm was.  16 km ongeveer.

Vandaag (vrijdag 11 augustus) een rondje noord, maar wel een beetje anders dan anders. Al voor het ontbijt vertrokken, met een fruitreep in m'n rugzakje voor als de chocolade-carameltaart van gisteravond (Buurtboerderij) verteerd zou zijn. Achter Centraal zag ik de pont naar het Ijplein aan komen varen en ben ik daar spontaan op gesprongen. Weer eens wat anders. Er lag een gigantisch cruiseschip aan de kade en de wolken erboven hadden letterlijk een zilveren randje door de zonneschijn, prachtig.


Door het Vliegenbos, en over de Nieuwendammerdijk, altijd mooi. Ik nam de afslag naar de Oranjesluizen. Daar liggen nog een paar prachtige grote oude huizen met een mooie brede sloot ervoor. De sluizen waren toegankelijk en alle lichtjes stonden op groen, dus ik kon vlot doorlopen tot aan de allerlaatste, waar de sluisdeur open stond en een enorme duwbak net naar binnen voer. Maar de sluis bleef maar open staan... tot er in de verte nog een vrachtschip opdoemde dat er nog bij moest. Nou ja, ik had tijd om mijn fruitreep op te eten en een paar foto's te maken van de Amsterdamse skyline. En drie keer is scheepsrecht: de eerste poging (met Pieter) mislukte omdat ze ons vertelden dat we heel erg lang zouden moeten wachten, en bij de tweede poging (wandelend met Barbara), waren de sluizen tijdelijk helemaal afgesloten voor voetgangers. Maar goed, nu dus gelukt.


Het dijkje net na de sluizen is een heerlijk rafelrandje, met houten huisjes met allerlei zooi en een weitje met pony's terwijl aan de waterkant van het dijkje grote bunkerstations liggen voor de scheepvaart.

Langs het IJ terug naar Westerpark. Er bleken niet één, maar twee cruiseschepen afgemeerd te liggen. Het was een hele drukte daar met bussen die cruisepassagiers kwamen ophalen en een heleboel cruisegangers die wandelend richting de binnenstad gingen. Sommigen met die typische manier van lopen die je bij Amerikanen ziet die normaalgesproken alles met de auto doen.
In totaal 20km gelopen. Het was een bewolkte ochtend, zonder wind en om hard te lopen echt heerlijk.

Evelyn

1 opmerking:

Unknown zei

Mooi verslag, Evelyn!