zondag 29 oktober 2017

Duurloopje langs de Amstel naar Ouderkerk - Evelyn


De laatste zondag van de maand oktober, heerlijk een uurtje extra. Dat nodigt uit tot een wat langer duurloopje. Het was een onstuimige ochtend, met flink wat wind en zo af en toe een kort buitje afgewisseld met zon en prachtige donkere luchten. Echt zo'n dag voor Hollands polderlandschap. Dus ik nam de tram naar het Westeinde, en ben daarvandaan heerlijk langs de Amstel naar Ouderkerk gelopen.
Onderweg weer allerlei ontdekkingen gedaan, bijvoorbeeld dat er behalve de Wester- en de Oostergasfabriek ook een Zuidergasfabriek was in Amsterdam, waarvan de ingenieurswoning (een mooie oude villa) nu fungeert als café vlakbij de Amstel. Sowieso een erg leuk stukje oever, zo tussen de Omval en de brug van de A10. Lekker ruig, met veel groen waar schelpenpaadjes doorheen lopen die uitkomen bij verscholen woonboten.
En dan natuurlijk het mooie dijkje richting Ouderkerk, waar tussen alle verbouwde boerderijen toch nog een paar werkende boerenbedrijven liggen. Zo dichtbij de stad en toch zo'n andere wereld. Jaren geleden toen ik nog in Zuidoost woonde, klopte ik een keer aan bij zo'n boer om te melden dat een schaap in de wei op z'n rug lag. Het gezin zat te eten in de keuken, het erf rook naar kuilvoer.  Het was alsof ik bij mijn oom en tante op de Veluwe was, in plaats van in het zicht van de Bijlmer.

Maar vanochtend hoefde ik geen schapen te redden, ik liep gewoon rustig naar Ouderkerk en daar de Middelpolder in. Twee ooievaars stonden in het drassige land, en dat zag er prachtig uit. Zo af en toe verscheen er ineens een mooie regenboog, en de bijbehorende regendruppels, maar erg nat werd ik er niet van.
Uiteindelijk kwam ik uit bij de Kalfjeslaan. Vandaar via het Amsterdamse Bos naar de metro op de Amstelveenseweg gelopen. Toen had ik er bijna 19 km op zitten, dat was wel genoeg. De metro genomen naar De Vlugtlaan, en vandaar nog naar huis gelopen, nog een dikke 2 km erbij.
- Evelyn

Geen opmerkingen: